Pääluottamusmiehen palsta

Pääluottamusmies tiedottaa palstallaan edunvalvonnan ajankohtaisista asioista.

Pääluottamusmiehen extratiedote

22.11.2023

Suomessa eletään parhaillaan haasteellisia aikoja.

Suomen hallitus pyrkii heikentämään omien kansalaistensa ja maassa asuvien ihmisten elämää leikkaamalla sosiaalietuuksia sekä heikentämällä työelämää. Suomen hallitus on määrätietoisesti käynnistänyt nämä heikennykset. Ammattiyhdistykset ovat ryhtyneet vastatoimiin. JHL on koventanut otettaan asteittain lisäämällä lakkoja, joihin on toistaiseksi olemassa lain suoma oikeus. Tätä asiaa varmasti monet ovat jo mediasta ja JHL:n kotisivuilta seuranneet. Suosittelen edelleen seuraamaan tiedotusta, koska tilanne ei ole vielä ohi. #PainavaSyy

Yhteiskunnassamme on menossa samaan aikaan muutakin. Venäjän hybridivaikuttaminen Suomeen on käynnissä. Rajan yli on tulossa isoja määriä ihmisiä ja sen seurauksena Suomen valtion rajoja on suljettu. Tämä vaikuttaminen ja sekasorron aiheuttaminen on lisääntynyt ja tulee varmasti lisääntymään. On ollut huolestuttavaa huomata, miten Venäjän hallitus on huolissaan omien kansalaistensa kohtelusta Suomessa. Oletus on, että he joutuisivat eriarvoisen kohtelun kohteeksi. Tämäkin on hybridivaikuttamista.

Meillä on työkavereina, naapureina ja ystävinä, kenties perheenjäseninä venäläisiä tai venäläistaustaisia ihmisiä. Työyhteisössä me kohtelemme kaikkia ihmisiä tasa-arvoisina ja yhdenvertaisina ihmisinä omasta taustastaan huolimatta. Työelämässä saattaa tulla eteen haasteita. Ne selvitetään ja tarvittaessa esihenkilö käy keskusteluita. Esihenkilötyö on normaalia työelämän toimintaa. Helsingissä on kaikissa tilanteissa nollatoleranssi epäasialliseen käytökseen. Käytössä on Sopuisasti Stadissa opas, josta saa apua vaikeisiin tilanteisiin. Luottamusmies tai työsuojeluvaltuutettu auttaa ja tukee tarvittaessa.

Meidän on pystyttävä luottamaan Suomen viranomaisiin, jotka tällä hetkellä tekevät työtään asiantuntemuksella ja lakia noudattaen. Media saattaa nostaa asioita esille tavalla, joka saa ajatukset sekaisin. Voi olla vaikeaa lukea ja kuunnella uutisia tai eri sosiaalisen median kanavia ja samalla pysyä rauhallisena. Tämä vaatii meiltä medialukutaitoa ja -kriittisyyttä.

Meitä on haastanut viime vuosina erilaiset asiat esim. koronapandemia, Ukrainan sota, lakko. Näyttää siltä, että haasteet jatkuvat ja se vaatii meiltä jokaiselta jaksamista. Jos alkaa tuntumaan vaikealta, niin ole yhteydessä Helsinki Työterveyteen saadaksesi tukea jaksamiseesi.

Toivotan hyvää loppuvuotta kaikille!

t. Tiina Illman